Yaşam

Kahvenin Hasadını İçen Son Nesil Biz Olabiliriz! Peki neden?

Yıllar boyunca küresel ısınma hakkında çok şey duyduk. Dünyanın geri dönüşü olmayan bir yola girmek üzere olduğunu bilim adamları defalarca tüm insanlığa anlattılar. Peki bu uyarıları ne sıklıkla dinliyoruz? şimdi bir kahvenizi hazırlayın,çünkü kahvenin geleceği hakkında bilmeniz gereken şeyler var.

Sabah kalkıp işe ya da okula gitmek için kendi içimizde çaba sarf ettiğimizde bize en büyük destek her zaman oluyor. Kahve verdi. En azından benim için ” hadi kalk kalk bir kahve iç uyanırsın“Sözü, bana sık sık içimden hatırlatılan bir şey oldu.” Bütün bunların küresel ısınmayla ne ilgisi var?” diyebilirsiniz ama ne yazık ki küresel ısınmanın etkileri pek çok şey gibi kahveyi de etkiliyor.

Küresel ısınma nedeniyle yakın gelecekte kahve bulamayabiliriz.

Küresel ısınma, Dünyamızın bugünü ve geleceği var. Daha önce sadece adını duyduğumuz bu olaya artık bizzat şahit olmaya başladık. Küresel ısınma derken zamansız sıcak ve soğuk, doğal afetler çok fazla hayatımıza giriyor.

2050 yılına kadar, küresel ısınma daha da yıkıcı olacak. Üstelik bu ısınma dünyanın her yerinde eşit olarak yaşanmıyor. Bazı alanlar çok daha kuru olacaktır. Sonuç olarak, tarım dalı da bir dönüşümden geçmek zorundadır. Rica etmek küresel ısınma olacakTarım yapılacak yerlerden biri de kahve üretiminin yapıldığı topraklar olacaktır.

Dünyanın en büyük 5 kahve üreticisinden 4’ü 2050 yılına kadar kahve üretim alanlarının büyük bir bölümünü kaybedecek.

Dünyanın en büyük 4 kahve üreten ülkesi Brezilya, Vietnam, Kolombiya ve Endonezya;Küresel ısınmanın bir sonucu olarak, 2050 yılına kadar kahve üretiminin büyük bir kısmı kaybedecekler . Yalnızca 5. en büyük üretici ülke olan Etiyopya’nın kahve ekimine uygun topraklarının büyük bir bölümünü savunması bekleniyor.

Tüm üretimin yüzde 60-80’ini oluşturan kahvenin ham maddesi diyebileceğimiz Arabica türü yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.

Büyüklerimizden duymuşsunuzdur, Nerde o eski yemeğin tadı? 2050’li yıllara geldiğimizde muhtemelen bu sözleri kahve için söyleyeceğiz. Çünkü lezzet açısından sözde yüksek kaliteEnfes kahve kokusuyla gerçek kahve gurmelerinin vazgeçilmezi olan Arabica türü ise küresel ısınmadan en çok etkilenen türlerden biri konumunda.

Arabica kahve, 18-23 santigrat derecenin ortasındaki sıcaklıklarla, serin, yüksek rakımlı tropik bölgelerde verimli bir şekilde üretilmektedir. Daha yüksek sıcaklık veya daha kuru koşullar, bu kahvenin verimde önemli ölçüde düşmesine neden olur.

Arabica çeşidinin üretimi hızla azalmaktadır.

Arabica, özellikle kararsız sıcaklıklara karşı son derece kırılgan bir türdür. Bu kırılganlık, Arabica’nın önümüzdeki yıllarda altın kadar değerli olacağı anlamına geliyor. Sürekli tükettiğimiz bu tür, küresel ısınmanın etkilerini hâlâ hissediyor. Dünyanın en çok kahve üreten ülkelerinden biri olan Brezilya, geçen yıl tarihin en kötü kuraklıklarından birini yaşadı. Bu, kahve üretimini küresel olan üçte bir oranında azalttı. kahve fiyatları arttı.Bu kırılgan Arabica türü, Robusta adı verilen daha güçlü ama daha az lezzetli bir kahve türü ile değiştirilecektir.

Sert kurallara çok daha dayanıklı Robusta dönemi başlıyor.

Son yıllarda, çiftçiler Arabica kahvesinin savunmasızlığıyla karşı karşıya kaldılar. sağlam türe yönelmeye başladılar. Arabica’ya göre daha düşük bir kahve türüdür. Robusta, düşük sıcaklıklardan yüksek sıcaklıklara kadar birçok konuda Arabica’dan daha dayanıklıdır. Ayrıca Robusta böcek ve hastalıklara karşı daha dirençlidir. Tüm bunlarla birlikte Arabica’dan çok daha hızlı olgunlaşır.

Arabica’nın lezzeti ile Robusta’nın dayanıklılığı birleştirilerek hibrit bir çeşit oluşturulmaya çalışılmıştır.

Belki kahveyi kurtarmanın bir yolu vardır. 1960’larda, Kolombiya’daki Ulusal Kahve Yetiştiricileri Federasyonu liderliğindeki bir araştırma ekibi, Arabica aromasını Robusta’ya aktararakLezzetli ama güçlü bir kahve çeşidi yetiştirmeye çalıştı.

Cenicafe olarak bilinen bu melez çeşit, İlk olarak 1980’lerde geliştirildi. Bu melezin Castillo çeşidi 2005 yılında tanıtıldı. Pas mantarı gibi tehlikelere karşı tohum geliştiren araştırmacılar 2015 yılında Canicafe 1 çeşidini ürettiler. Arabica küresel ısınmanın ilk kurbanlarından biri olacak gibi görünüyor. Biz insanlar buna karşı yeni türler üretmeye çalışıyoruz.

Robusta çeşidi bile kesinlikle kahve üretimini bir yere kadar sürdürebilir.

Küresel ısınmaya karşı bir şey yapmazsak, Robusta da Arabica benzer bir akıbete uğrayacak. İklim uzmanları, sıcaklığın her yıl artmaya devam ederek şiddetli yağmur ve kuraklık dönemlerine yol açacağını söylüyor. Bu da kahve üretmek için gerekli olan sıcaklık, ışık ve nem seviyeleri gibi birçok parametreyi çok daha sınırlı bir alanda uygulanabilir hale getiriyor.

Uzmanlara göre kahve yetiştirmeye uygun alanlar, artan sıcaklıklar nedeniyle 2050 yılına kadar yüzde 60 oranında azalabilir.

Bu hız başka endişeleri de beraberinde getiriyor. 2050’de kahve üretimi bu kadar düşerse 2100’e geldiğimizde bizi nasıl bir senaryo bekliyor olacak?Sanırım hala umudumuz olabilir.

Kahve çiftçiliği küresel ısınmaya direnebilir mi?

Kahve bizim kırmızı çizgimizdir. Bu nedenle kahvenin hayatta kalması için hala bir yol var. Şu anda deniz seviyesinden 1200 metre yükseklikteki bölgelerde yetiştirilen kahve üretimi 2050’li yıllarda 1600 metreye çıkması bekleniyor.Bu konuda daha dayanıklı türler üretilmeye çalışılmaktadır.

Küresel ısınmanın tüm Dünya’yı yok ettiğini gördüğümüzde ve bu konuda bir şeyler yapmaya başladığımızda umarım çok geç olmaz. Şu an bile geri dönülmez bir noktada olduğumuzu düşünürsek, tüm ülkeler daha fazla birlik olmalı ve bu kayıptan dönmelidir. Peki siz kahvesiz bir dünya hayal ediyor musunuz?

Kaynaklar: Science Direct, National Geographic, iadb, TIME

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu