Microsoft’un Kurucularından Paul Allen’ın Teknoloji Müzesi Kapanıyor! Milyonlarca Dolar Değerindeki Eserler Satılacak
Dünyanın en büyük şirketlerinden biri olan Microsoft’un kurucularından olan Paul Allen, 2018’de hayata gözlerini yummuştu. Şirketin bugünlere gelmesinde önemli rol oynayan ünlü iş insanının ABD’nin Seattle şehrinde “Living Computers: Museum+Labs” isimli bir teknoloji müzesi vardı. Müzede bilgisayar tarihinden koleksiyonlar başta olmak üzere birçok önemli şey yer alıyordu.
İkonik müze, Şubat 2020’de COVID-19 pandemisi nedeniyle geçici süreliğine kapatılmıştı. Ancak maalesef bir daha açılmadı. Şimdi ise kapanmanın kalıcı olacağı duyuruldu.
Müze kapanıyor, paha biçilemez koleksiyon satılıyor
Paul Allen’ın temsilcileri, eski teknolojileri içeren müzeyi kapatma kararı aldı. Bunun ardından müzenin internet sitesi silindi, sosyal medya hesapları gizli yapıldı. Neden böyle bir karar alındığı konusunda ise bir bilgi paylaşılmadı. Müze, Paul Allen’ın kardeşi Jody Allen tarafından yönetiliyordu.
Living Computers: Museum+Labs, 2012 yılında Paul Allen tarafından kurulmuştu. Ziyaretçiler, eski bilgisayarları ve diğer teknoloji, bilim eserleri birebir deneyimleyebiliyordu. Aynı zamanda eğitim amaçlı kullanılan bir sınıf ve laboratuvar da tesiste mevcuttu. İsmindeki “Labs” kısmı da buradan geliyor.
Müzedeki eserlerin satışa çıkarıldığı, bazılarının çoktan satın alındığı da gelen bilgiler arasında. Örneğin Commodore 64, Apple II ve diğer retro bilgisayarlara erişmeyi sağlayan emülatörler, SDF.org tarafından yürütülmek üzere alınmış. Bunun dışında tesite bulunan 150 parçanın açık artırmaya çıkarıldığı da aktarılmış.
Living Computers: Museum+Labs’de çok değerli ürünler de bulunuyor. Bunlardan belki de en değerlisi, Albert Einstein’ın ABD Başkanı Franklin Roosevelt’e Almanya’nın nükleer bomba geliştirdiğine dair endişelerine yer verdiği mektup. Bu mektubun 4-6 milyon dolar değerinde olduğu düşünülüyor. Bunun dışında Bill Gates ve Allen’ın ilk kod yazdıkları bilgisayar ve astronot Ed White’ın uzay yürüyüşü yaptığı kıyafet gibi şeyler de var. Yani kısacası yüz binlerce, hatta milyonlarca dolar değerinde ürünler satılacak.