Nvidia’nın 1. çeyrek kazançları beklentileri aştı, 2. çeyrekte güçlü gelir sinyali verdi
Asya piyasaları Perşembe günü, ABD ve küresel faiz oranlarındaki düşüşün zaman çizelgesine ilişkin endişeler ile Nvidia’nın Çarşamba günü piyasa kapanışından sonra açıkladığı güçlü kazanç raporunun olumlu etkisini dengeleyerek temkinli bir şekilde açılmaya hazırlanıyor.
Nvidia’nın hisseleri, kazanç açıklamasının ardından mesai sonrası işlemlerde %5’lik bir artış gösterdi, ancak kazançlar dalgalı işlemlerin ortasında kısmen geri çekildi. Bu durum ABD vadeli işlemlerinin Perşembe gününe potansiyel olarak daha düşük bir başlangıç yapmasına neden oldu.
NASDAQ:NVDA (NASDAQ:NVDA)’da listelenen yapay zeka ve çip üretiminde önemli bir oyuncu olan Nvidia, piyasa beklentilerini aşan ilk çeyrek kazançlarını bildirdi ve ikinci çeyrek için analist tahminlerini aşan bir gelir tahmini sağladı. Ayrıca şirket, 7 Haziran’da yapılması planlanan bire on hisse senedi bölünmesini duyurdu.
Reuters anketine göre, Asya’daki mali takvimin başında Kore Merkez Bankası’nın politika kararı yer alıyor ve kurumun üst üste on birinci toplantıda temel politika faizini %3,50’de tutması bekleniyor. Piyasa beklentileri, küresel muadillerinin öngörülen gevşeme politikalarını takiben dördüncü çeyrekte 50 baz puanlık bir faiz indirimine işaret ediyor.
Diğer bölgesel gelişmelerde, Japon tahvil piyasası ve yen para birimi, muhtemelen Japonya Merkez Bankası yetkililerini rahatsız eden yeni bir hareketlilik yaşıyor. Yen, getirilerdeki artışa rağmen zayıfladı ve 10 yıllık Japon Devlet Tahvili (JGB) getirisi Çarşamba günü 11 yıl sonra ilk kez %1,00’e ulaştı. Bu durum, BOJ politikasının bu yıl daha da sıkılaştırılacağı spekülasyonları ve 40 yıllık tahvil ihalesinin zayıf geçmesi nedeniyle gerçekleşti. Ayrıca, iki yıllık getiri %0,35 ile 15 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.
Yen’in düşüşünde Yeni Zelanda Merkez Bankası’nın faiz oranlarını sabit tutarak beklenmedik şekilde şahin bir tutum sergilemesi de etkili oldu ve yen Yeni Zelanda doları karşısında son 17 yılın en yüksek seviyesine çıktı.
ABD tahvil getirileri, Federal Rezerv’in son toplantı tutanaklarının açıklanmasının ardından yükselişe geçti ve yetkililer enflasyonun eninde sonunda %2’lik hedefe dönmesini beklerken, dezenflasyon sürecinin daha önce öngörülenden daha uzun sürebileceğini belirtti.
Goldman Sachs CEO’su David Solomon, finans sektöründe Fed’in bu yıl boyunca faiz oranlarını düşürmeyebileceğine inanan azınlığa katıldı.
İleriye bakıldığında, ABD-Çin ticaret gerilimlerinin, yetkililerin Çin’in belirli sektörlerde artan ihracat hakimiyetini ele almayı amaçladığı İtalya’da yapılacak G7 toplantısında dikkat çekmesi bekleniyor. ABD, Çin ithalatına yeni gümrük vergileri getirilmesini savunmasa da, G7 bildirisinin Çin’in endüstriyel kapasite fazlalığına ilişkin ortak endişeleri yansıtmasını istiyor.
Piyasanın yönünü etkileyebilecek önemli olaylar arasında Güney Kore’nin para politikası kararı, Singapur ve Hong Kong’dan Nisan ayı TÜFE enflasyon verileri ve Japonya, Avustralya ve Hindistan’dan Mayıs ayı PMI raporları yer alıyor.
Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.